Inledning
Den grundläggende tro:
Många människor har ett felaktigt intryck om getfoder – de tror att getter kommer att överleva på plåtburkar. Boerna är väldigt nyfikna, men de väljer faktiskt den bästa maten som finns tillgänglig för dem på fältet. Boerna går ofta efter de växter som vi anser vara ogräs, men som i själva verket är mycket näringsrika. Getter föredrar dem när de är frodiga och unga. Om du är en bra odlar och är bra på att dyrka god kvalitetsfoder för getter på din betesmark då kan du mata dina djur under större delen av året utan att behöva köpa foder. Men under vintern, behöver du komplettera med god kvalitets foder.
Med kom ihåg att getter inte alls är som nöttboskap eller får. Även om dem interna organet i en gett är lik, har miljöpåtrycket påverkat getens utveckling under dem senaste tusen åren så att geten har utvecklat sig till att kunna överleva i varma och torra förhållanden genom att äta buskar, träd och högt gräs. Detta betyder att getter är väldigt bra på att nedbryta mycket fibröst växtmaterial i våmmen och den bära inte runt på mycket av sin överskottsenergi i form av fettdepoter på ryggen, då ville den få det för varmt. Getter deponera främst fettet internt runt dem indra organet och speciellt i ett fett lag runt bukens område. Vad som orsaker problemer för getter är när vi börjar ge dem lättsmält och energirikt korn då det snabbt blir till en sur gröt av mat som getens matsmältning inte klara av. Detta resultera ofta i diarré, sur mage, Pulpy kidney disease och ganska ofta döden. Så den främsta utmaning för get uppfödare är att ha en förståelse för hur geten är uppbyggd och samordna det med de moderna jordbruksmetoderna för produktionsdjur.